Плата за землю

Нерухомість на земельній ділянці

ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадало, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності та таку земельну ділянку. /ІПК від 06.02.2019 № 418/ІПК/04-36-12-04-21/

За неоформлену землю звітувати не потрібно

ДФС України вважає, що оскільки обов’язок із справляння (яке передбачає декларування та сплату зобов’язань) плати за землю, у тому числі й земельного податку, у власників земельних ділянок та/або землекористувачів настає з дня виникнення права власності або права користування земельними ділянками, то не виникає обов’язок з декларування плати за землю за земельну ділянку, право на яку не оформлено. /ІПК від 06.02.2019 № 421/6/99-99-12-02-03-15/ІПК/

Сплата за землю під багатоквартирним будинком

ГУ ДФС у Дніпропетровській області роз’яснило щодо земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок, що перебуває у власності або в постійному користуванні об’єднанні власників будинку чи управляючої організації. Така організація співвласників повинна сплачувати земельний податок, а співвласники, у тому числі й юридичні особи, які володіють нежитловими приміщеннями у такому будинку, у свою чергу, компенсують їй (організації) витрати зі сплати земельного податку на підставі укладених цивільно-правових угод.  /ІПК від 08.02.2019 № 443/ІПК/04-36-12-04-21/